Światowy dzień żywności

Eurofinance Group Polands Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Raszyńskiej 15/8, 02-028 Warszawa, zarejestrowana w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy dla m. Poznań - Nowe Miasto I Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000539990, posiadający NIP 781-19-05-193 oraz kapitał zakładowy w wysokości 250 000.00 zł w całości wpłacony.

Eurofinance Group

Zwrot prowizji

Reklamacje

Dział prawny

Raporty AGRO rolnicze

Blog AGRO

Regulamin serwisu

Polityka cookies serwisu

Nowe firmy

Strona Główna

Kredyty dla Rolników

Kredyty dla mikrofirm

Kredyty dla małych firm

Kredyty dla średnich firm

Kredyty dla dużych firm

Kredyty gotówkowe

Kontakt

Kredyt skupowy

Szybki kredyt skupowy

Kredyt skupowy progres

Kredyt skupowy agro expres

Limit na zakup bydła

Kredyt inwestycyjny agro

Kredyt inwestycyjny na OZE

Kredyt na maszyny rolnicze

Pożyczka na dowolny cel

Kredyt konsolidacyjny AGRO

Linia RR dla Rolnika

Linia Z dla Rolnika

Linia MRcsk dla Rolnika

Pożyczka leasingowa dla AGRO

Multileasing dla Rolnika

Kredyt obrotowy z Gwarancją FGR

Linia K01 dla Rolnika

Linia K02 dla Rolnika

O Nas

Informacje prawne

Infolinia dla Klientów

Aktualności

Kredyty rolnicze

Mapa strony

© 2021 Eurofinance Group Poland Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RODO

Nota prawna

Dla telefonów stacjonarnych:

Dla telefonów komórkowych:

Centrum obsługi Klienta.

Infolinia Eurofinance Group czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00.

Koszt połączenia według stawki operatora.

+22 428 37 70

+48 787 566 662

oddział banku
Kredyt dla rolnika
Kredyt dla rolnika

Placówki i oddziały

Napisz wiadomość

produkcja rolna
kredyty gotówkowe od ręki
25 kwietnia 2022
  Kredyt gotówkowy na 10 lat to finansowanie dla Klientów, którzy pożyczają wysoką kwotę kredytu. Wydłużony okres kredytowania, zmniejszy miesięczną ratę kredytu, a dzięki temu zaciągnięte zobowiązanie nie nadwyręży domowego budżetu. Poniżej omówimy jakie warunki należy spełnić, aby otrzymać pożyczkę oraz odpowiemy, jaka jest maksymalna kwota kredytu gotówkowego na 10 lat. Kredyt gotówkowy to produkt finansowy, który cieszy się dużą popularnością wśród kredytobiorców. Środki z kredytu gotówkowego, przeznaczyć można na dowolny
22 marca 2022
Refinansowanie kredytu to spłata kredytów, które posiadamy i zastąpienie ich nowym kredytem w innym Banku. Refinansowanie kredytu to usługa, której głównym celem jest obniżenie kosztów posiadanych kredytów i przeniesienie ich do innego Banku. Usługa refinansowania jest popularna wśród Klientów firmowych czy klientów indywidualnych, natomiast jest stosunkowo nowym produktem w firmach parabankowych i pewnie dlatego jest jeszcze mało znana wśród pożyczkobiorców, którzy zaciągają tzw. chwilówki przez internet. Poprzez refinansowanie kredytu można
15 marca 2022
Kredyt firmowy – stopy procentowe Rok 2022 przyniósł znaczące zmiany względem gospodarki i rynku finansowego. Obserwujemy podwyższenie stóp procentowych oraz wysoki wskaźnik inflacji. Jest to pokłosie m.in. paniki covidowej, podczas której to, złamano łańcuchy dostaw, a przy tym zasilono gospodarkę gigantyczną ilością waluty. Powyższe działania mogą mieć długofalowy wpływ na sytuację gospodarczą, nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. W rozsądnym zarządzaniu walutą, tak aby utrzymać siłę nabywczą

AKTUALNOŚCI

Światowy dzień żywności

Infolinia: +48 787 566 662

ubezpieczenia rolnicze

Klient Indywidualny

Mikro Firmy

Małe Firmy

Średnie Firmy

Duże Firmy

AGRO Firmy

Kredyty dla Rolników

Światowy dzień żywności - problem na globalną skalę

 

16 października przypada Światowy Dzień Żywności. Celem inicjatywy jest pogłębianie świadomości konsumentów na temat problemów żywnościowych na całym świecie. Światowy Dzień Żywności ma również na celu, solidaryzować w walce z głodem i niedożywieniem. W tym roku, Światowy Dzień Żywności zbiegł się z przyznaniem Pokojowej Nagrody Nobla "Światowemu Programowi Żywnościowemu”. Niestety, szacuje się, że rocznie ok. 1,3 mld ton żywności jest wyrzucane, co stanowi ponad 30% artykułów żywnościowych produkowanych na całym świecie.

 

Globalny problem marnotrawstwa żywności

 

Z badań wynika, że jedna trzecia żywności produkowanej na świecie, nigdy nie trafia na talerze konsumentów. Marnowanie jedzenia, jest związane nie tylko z niezaspokojeniem głodu ludzi potrzebujących, ale również z bezproduktywnym wykorzystaniem zasobów naturalnych oraz wytworzeniem śladu węglowego podczas produkcji żywności. Ślad węglowy z powodu wytworzenia mięsa stanowi zaledwie 5% globalnych strat, jednak odpowiada aż za 20% emisji gazów cieplarnianych. Zwróćmy uwagę na istotny fakt, że im dalej zmarnowany produkt spożywczy znalazł się w trasie dostaw, tym większym kosztem środowiskowym zostanie obarczony - im bardziej zmarnowana żywność została wcześniej przetworzona, tym bardziej szkodzi naszemu środowisku.

 

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała statystyki, które wskazują, że globalnie marnujemy więcej żywności i produktów spożywczych niż potrzeba do całkowitego wyeliminowania głodu na świecie. To na prawdę zatrważająca wiadomość ze względu na fakt, że tak duża liczba ludności cierpi z powodu głodu. Statystyki (FAO) mówią, że rocznie marnujemy 1,3 miliarda ton żywności. To strata ok. 1/3 produktów - aż 821 milionów ludzi na świecie głoduje. W Unii Europejskiej, rocznie powstaje 88 milionów ton odpadów spożywczych, o wartości 143 miliardów euro. W Polsce, marnujemy ok. 9 milionów ton żywności rocznie.

 

Poziom życia na świecie jest zróżnicowany, a to w rezultacie powoduje nadmierną lub ograniczoną ilość środków finansowych, które przeznaczane są na artykuły spożywcze. Kraje rozwinięte cechuje model nadkonsumpcji, natomiast w krajach rozwijających się panuje niedożywienie i głód. Te różnice przyczyniają się bezpośrednio do braku równowagi pomiędzy popytem, a podażą żywności.

 

- Głównym źródłem marnotrawstwa żywności są gospodarstwa domowe (53%), przetwórstwo (19%), gastronomia (12%), produkcja (11%) oraz sprzedaż (5%). Analizując dane z raportu Federacji Banków Żywności, potwierdzono, że 42% Polaków przyznaje się do marnotrawienia żywności. Najczęściej jest wyrzucane pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) oraz świeże owoce (12,6%) - wymienia prof. Anna Gramza-Michałowska z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

 

Najczęściej wymienianym powodem marnowania żywności są m.in. błędy w zarządzaniu zasobami przez producentów żywności, jak również przypadkowość jadłospisu w gospodarstwach domowych i gastronomii.

 

 

Światowy dzień żywności - wrogowie

 

Jest wiele możliwości wykorzystania resztek jedzenia, które nadal nadają się do spożycia i ponownego przetworzenia. Niestety konsumenci nie posiadają wiedzy lub wyobraźni na temat alternatywnego wykorzystania żywności.

Współczesny konsument, często nie potrafi poprawnie zinterpretować opisu umieszczonego na etykiecie produktu oraz odróżnić daty minimalnej trwałości od terminu przydatności do spożycia. Pytacie w jaki sposób możemy temu zaradzić w naszych gospodarstwach domowych?

 

- Przede wszystkim poprzez zmianę nawyków żywieniowych i codziennych zwyczajów oraz poprzez nabycie wiedzy na temat wykorzystania żywności, która wydaje się nieprzydatna do spożycia. Powinniśmy kupować produkty o odpowiedniej jakości, przy czym jakość nie oznacza zawsze idealnych kształtów czy normatywnych wymiarów owoców lub warzyw. Powinniśmy także unikać nadmiernych zakupów spożywczych, m.in. pod wpływem impulsu lub reklamy, co w konsekwencji prowadzi do składowania i późniejszego przygotowywania zbyt dużych porcji produktów oraz ograniczonych możliwości wykorzystania resztek żywności do sporządzenia nowych i pełnowartościowych posiłków. Ogromny wpływ na ograniczenie ilości marnotrawionej żywności, mają niewiedza i brak świadomości negatywnego wpływu tych działań na środowisko naturalne. Dodatkowo, relatywnie niska cena zakupu i powszechna dostępność produktów spożywczych powodują, że żywność nie jest traktowana z należytym szacunkiem - mówi prof. Anna Gramza-Michałowska.

 

 

Jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia?

 

Najważniejsze to zmiana nawyków konsumenckich. Według raportu FAO: zmiana naszego podejścia do jedzenia to podstawa do stworzenia dobrych relacji konsumenckich. Niestety - najczęstszym z powodów marnowania jedzenia, są walory estetyczne. Sprzedawcy ustalają wysokie standardy, a produkty, które ich nie spełniają, trafiają do kosza - nawet jeśli jakością nie odbiegają od tych ładniej wyglądających produktów. Tutaj pomóc może zmiana podejścia konsumentów – wybierając również te produkty, np. owoce i warzywa, które nie są „idealne”, komunikujemy sprzedającym, że i one są mile widziane.

 

Kolejnym problemem, są oczekiwania klientów – konsumenci chcą widzieć pełne półki i szeroki asortyment produktów. Sprostanie temu wymaganiu, podnosi sprzedaż, jednak oznacza konieczność częstych dostaw. Jedzenie z poprzedniej dostawy znajduje się więc na jednej półce z tym niedawno przywiezionym, które najpewniej ma dłuższą datę przydatności. Ponieważ często preferujemy produkt z dłuższą datą, jest bardziej prawdopodobne, że ten starszy zostanie zmarnowany.

 

Ważnym nawykiem, który powinniśmy wprowadzić do życia codziennego, to tworzenie listy produktów, których brakuje w lodówce czy spiżarni. Nasze zakupy powinny być dobrze zaplanowane. Przed pójściem do sklepu sprawdźmy stan naszych zapasów oraz lodówki i wybierajmy tylko te produkty, których brakuje lub które potrzebujemy. Dzięki takim nawykom przyczynimy się do zmniejszenia marnowania żywności. Wiadomo, że to problem globalny - jednak stosując te zasady możesz zarażać innych dobrymi nawykami i dawać przykład. Dzięki zmianom w swoim życiu, możesz przyczynić się do zmiany w życiu swoich bliskich. Propagujmy dobre nawyki dając przykład innym.

Światowy dzień żywności. 

16 października 2021

KONTAKT

BLOG

CZAT

KONTA BANKOWE

FINANSOWANIE

DOFINANSOWANIA

UBEZPIECZENIA

KREDYTY Z ARIMR

Strona główna

Blog

kredyty dla firm

Autor: Eurofinance Group

Dzień żywności

ekologia

najnowsze wpisy

finansowanie

twojego Biznesu.

Problem marnowania jedzenia

SPRAWDŹ

KONTAKT

BLOG

CZAT

Finansowanie

Blog finansowy

25 kwietnia 2022
  Kredyt gotówkowy na 10 lat to finansowanie dla Klientów, którzy pożyczają wysoką kwotę kredytu. Wydłużony okres kredytowania, zmniejszy miesięczną ratę kredytu, a dzięki temu zaciągnięte zobowiązanie nie nadwyręży domowego budżetu. Poniżej omówimy jakie warunki należy spełnić, aby otrzymać pożyczkę oraz odpowiemy, jaka jest maksymalna kwota kredytu gotówkowego na 10 lat. Kredyt gotówkowy to produkt finansowy, który cieszy się dużą popularnością wśród kredytobiorców. Środki z kredytu gotówkowego, przeznaczyć można na dowolny
22 marca 2022
Refinansowanie kredytu to spłata kredytów, które posiadamy i zastąpienie ich nowym kredytem w innym Banku. Refinansowanie kredytu to usługa, której głównym celem jest obniżenie kosztów posiadanych kredytów i przeniesienie ich do innego Banku. Usługa refinansowania jest popularna wśród Klientów firmowych czy klientów indywidualnych, natomiast jest stosunkowo nowym produktem w firmach parabankowych i pewnie dlatego jest jeszcze mało znana wśród pożyczkobiorców, którzy zaciągają tzw. chwilówki przez internet. Poprzez refinansowanie kredytu można
15 marca 2022
Kredyt firmowy – stopy procentowe Rok 2022 przyniósł znaczące zmiany względem gospodarki i rynku finansowego. Obserwujemy podwyższenie stóp procentowych oraz wysoki wskaźnik inflacji. Jest to pokłosie m.in. paniki covidowej, podczas której to, złamano łańcuchy dostaw, a przy tym zasilono gospodarkę gigantyczną ilością waluty. Powyższe działania mogą mieć długofalowy wpływ na sytuację gospodarczą, nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. W rozsądnym zarządzaniu walutą, tak aby utrzymać siłę nabywczą

AKTUALNOŚCI

Eurofinance Group Polands Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Raszyńskiej 15/8, 02-028 Warszawa, zarejestrowana w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy dla m. Poznań - Nowe Miasto I Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000539990, posiadający NIP 781-19-05-193 oraz kapitał zakładowy w wysokości 250 000.00 zł w całości wpłacony.

Eurofinance Group

Zwrot prowizji

Reklamacje

Dział prawny

Raporty AGRO rolnicze

Blog AGRO

Regulamin serwisu

Polityka cookies serwisu

Strona Główna

Kredyty dla Rolników

Kredyty dla mikrofirm

Kredyty dla małych firm

Kredyty dla średnich firm

Kredyty dla dużych firm

Kredyty gotówkowe

Kontakt

Kredyt skupowy

Szybki kredyt skupowy

Kredyt skupowy progres

Kredyt skupowy agro expres

Limit na zakup bydła

Kredyt inwestycyjny agro

Kredyt inwestycyjny na OZE

Kredyt na maszyny rolnicze

Pożyczka na dowolny cel

Kredyt konsolidacyjny AGRO

Linia RR dla Rolnika

Linia Z dla Rolnika

Linia MRcsk dla Rolnika

Pożyczka leasingowa dla AGRO

Multileasing dla Rolnika

Kredyt obrotowy z Gwarancją FGR

Linia K01 dla Rolnika

Linia K02 dla Rolnika

O Nas

Informacje prawne

Infolinia dla Klientów

Aktualności

Kredyty rolnicze

Mapa strony

© 2021 Eurofinance Group Poland Sp. z o.o.

RODO

Nota prawna

Dla telefonów stacjonarnych:

Dla telefonów komórkowych:

Centrum obsługi Klienta.

Infolinia Eurofinance Group czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00.

Koszt połączenia według stawki operatora.

+22 428 37 70

+48 787 566 662

Szybki kredyt skupowy bez zabezpieczeń
Finansowanie skupowe na zboża i kukurydzę
Zakup zboża i kukurydzy kredytem skupowym

Placówki i oddziały

Napisz wiadomość

Kredyt na skup kukurydzy

Do góry

Kredyt skupowe dla branży rolnej
Kredyty skupowe i inwestycyjne

Znajdź nas na:

Kredyt na skup płodów rolnych
kredyty skupowe dla firm
finansowanie skupowe dla firm
finansowanie skupowe

Mikro Firmy

Małe Firmy

Średnie Firmy

Duże Firmy

AGRO Firmy